Fantastiske fakta om månen

fantastisk факты о Луне

Vet du at det ikke er noe som en fullmåne? Og også at det ikke er en mørk side av månen? Sikkert mange fakta om månen, som presenteres nedenfor, er ukjente for et stort antall mennesker.

Big Blow

Månen, forskere forklarer, ble dannet som et resultat av et sammenstøt kjent som et gigantisk slag. Slik har det skjedd: Et gigantisk objekt, størrelsen på Mars, kolliderte med jorden 4,6 milliarder år siden like etter solens fødsel og solsystemet. Først var månen en slags sky som gikk inn i bane rundt jorden. Så begynte skyen gradvis å avkjøles og kondensere ringene av små, harde legemer som, etter å ha sluttet seg sammen, dannet månen.

Jorden bidrar til den “stigende” av månen

Hver dag, men ikke samtidig, stiger månen i øst og sitter i vest, akkurat som solen og andre stjerner. Månen gjør også en orbital reise rundt jorden en gang hver 29.5 dag. På himmelen er dette en gradvis bevegelse mot øst, men det er ikke merkbar når det blir observert. Men dette er forklaringen på hvorfor månen stiger hver dag i gjennomsnitt 50 minutter senere enn i forrige dag. Det forklarer også hvorfor vi noen ganger ser månen om dagen.

Månen har ingen mørk side

I motsetning til hva du sikkert har hørt, er det ikke noe slikt uttrykk som månens “mørke side”. Det er imidlertid en side som ikke kan ses fra bakken. Og det er derfor: svært lenge siden bidro gravitasjonskreftene på jorden til det faktum at rotasjonen av månen rundt sin akse forsinket. Når månens rotasjon forsinket tilstrekkelig for å matche sin orbitale periode (tiden som er nødvendig for at månen skal gå rundt jorden), stabiliseres effekten.

Så månen dreier seg rundt jorden, og rundt sin akse er alltid den samme tiden, men vi ser bare en del av det.

Gravity er mye svakere

Fantastiske fakta om månenMånens størrelse er omtrent 27 prosent av jordens størrelse, og den er mindre massiv. Gravitasjonen på månen er omtrent 1/6 av tyngdekraften som er karakteristisk for jorden. Hvis du vil kaste en stein på månen, vil den falle mye langsommere enn på bakken. Hvis du veier 150 pounds på bakken, så på månen vil du veie 25 pounds.

Større og mindre “fullmåne”

Månens bane rundt jorden er en oval, ikke en sirkel, så avstanden fra jordens sentrum til midten av månen varierer avhengig av hver bane.

Ved perigee, når månen er nærmest jorden, er avstanden 363,300 km, i apogee, den fjerneste plasseringen, avstanden er 405 500 km. Når månen vokser på apogee, kan vi se måneskiven, som vil være 14 prosent større og 30 ganger lysere enn andre ganger.

Faktisk er månen alltid den samme størrelsen, selv om det noen ganger er illusjoner at det er høyere når du løfter det, enn hvis du ser det sent på kvelden.

“Stained” historie

Fantastiske fakta om månenKratre på månen snakker om sin voldelige historie. Siden det er nesten ingen atmosfære og det er veldig liten aktivitet på månen selv, snakker kratre om konsekvensene av virkningen som skjedde for flere hundre år siden. Oppdag mange kratere på månen, kom forskerne til at månen var utsatt for “tung bombardement” for rundt 4 milliarder år siden.

Månen er ikke runde

Ja, det stemmer. Og ikke sfærisk. Faktisk har den formen av et egg. Hvis du går nedover gaten og ser på månen, vil du se at en av sine små stumper vil se direkte på deg. Det er også verdt å merke seg at månesenteret ikke er et senter i et geometrisk konsept, det ligger ca 2 km fra det. Jorden har forresten også bulger i midtdelen.

Oppmerksomhet vær så snill! “Moonquake”

Astronautene av “Apollo” brukte seismometeret under sitt besøk til månen og fant at det på jorden i geologisk forstand er alt ikke så glatt. Små måneskudd, som forekommer noen få kilometer fra overflaten, antas å være forårsaket av gravitasjonssattraksjonen til jorden. Noen ganger vises små feil over overflaten, og ut av dem kommer gass.
Forskere mener at det er sannsynligvis at kjerne av månen er varmere enn jordens kjerne, og kanskje er det delvis smeltet. Imidlertid viste data fra NASAs månekanologiske skip i 1999 at månekjernen er svært liten: ca. 2-4 prosent av jordens totale masse. Det er lite sammenlignet med jordens kjerne, som er omtrent 30 prosent av planetens masse.

“Arbeid” med havene

Fantastiske fakta om månenTidevannet på jorden er forårsaket hovedsakelig av månen, solen har ingen signifikant innvirkning i det hele tatt. Slik fungerer det: månens tyngdekraft påvirker de jordiske havene. Samtidig reagerer jorden på det med høyvann. På motsatt side av planeten er det også høyvann, siden tyngdekraften påvirker jorden i mye større grad enn det påvirker vann.

I fullmåne og nymåne er solen, jorden og månen justert på en slik måte at tidevannet blir spesielt høyt. Når månen er i første eller siste kvartal av tidevannet, vanligvis den minste.

Som allerede kjent, har 29,5-dages bane av månen rundt jorden ikke en sirkulær form. Når månen er nærmest jorden (ved perigee), er tidevannet høyest, og de kalles perigee tidevann. Det er også verdt å merke seg at noe av jordens rotasjonsstyrke blir stjålet av månen, noe som fører til at planeten minker med ca 1,5 millisekunder per århundre.

Farvel, månen!

Med hvert sekund beveger månen seg vekk fra oss. Hvert år stjeler månen energien til jordens rotasjon og bruker den til å bevege seg 4 cm over sin bane. Forskere sier at når månen bare ble dannet (4,6 milliarder år siden), befant den seg på en avstand på 22530 km fra jorden. Nå er denne avstanden mer enn 450 000 km.

I mellomtiden blir rotasjonshastigheten til jorden bremset – dagene blir lengre og lengre. Til slutt, hvis dette fortsetter, vil den jordiske dagen være lik en måned. Når dette skjer, i milliarder år, vil den jordiske måneden være mye lengre – ca 40 av våre nåværende dager – fordi hele denne tiden vil månen fortsette å bevege seg bakover.