Hva er endometriose, og hvordan er det forbundet med tarmbetennelse

Hva такое эндометриоз, и как он связан с воспалением кишечника

Hvis du er en kvinne som ble diagnostisert med “endometriose” (eller endometrioid heterotopi), så, ifølge en ny studie, du er dobbelt så sannsynlig som andre lavblondre kvinner lider av inflammatoriske tarmsykdommer. Dessuten øker risikoen for tarmene fra det øyeblikket diagnostisering av den nevnte gynekologiske sykdommen i kroppen din bare – den kan forbli den samme høye i ytterligere to tiår.

Endometriose er en sykdom som kan forandre livet

Som kjent fra gynekologi, er endometriose en tilstand av kroppen der celler av det indre laget av livmorveggen, kalt endometrium, utvider utover livmoren. Videre kan økningen være så signifikant at organet som øker i volum fullstendig fyller seg ikke bare eggstokkene og tarmen, men også bekkenområdet som helhet. Endometrioid heterotopy er en svært vanlig sykdom – Over 176 millioner kvinner lider av det over hele verden. En av de vanligste symptomene på denne sykdommen er alvorlig bekkenpine, noe som kan svekke kvinnens generelle helse betydelig og helt ødelegge hennes normale livsstil.

Som du vet, er smerte i bekkenet ofte (men ikke alltid) forbundet med menstruasjonssyklusen. Kvinner kan oppleve denne smerten både før og etter og i løpet av menstruasjonssyklusen, det vil si på tidspunktet for eggløsning. Denne smerten kan gjøre deg oppmerksom på deg selv under urinering, så vel som under eller etter samleie. Andre symptomer er diaré eller tvert imot forstoppelse; oppblåsthet, økt tretthet og til og med ufruktbarhet (et av symptomene som påvirker 30 til 40 prosent av kvinnene som lider av endometriose).

I en nylig studie om denne sykdommen studerte danske forskere materialet samlet fra 1997 til 2007. Disse dataene inneholdt informasjon om medisinsk historie på 37.661 kvinner, som ble innlagt på sykehus i denne perioden med en diagnose av “endometriose”. I løpet av disse ti årene utviklet 320 kvinner inflammatoriske tarmsykdommer: 228 kvinner led av ulcerøs kolitt, 92 hadde en såkalt Crohns sykdom (en kronisk tilbakevendende sykdom i tarmkanalen).

Analysen av de innsamlede data tillot forskerne å trekke de riktige konklusjonene, ifølge hvilke, kvinner med diagnostisert endometriose risikerer dobbelt så ofte som resten av den kvinnelige befolkningen på planeten, kolliderer med ulike inflammatoriske tarmsykdommer. Når forskere viste oppmerksomheten til dataene, som inneholdt informasjon om kvinner som ble operert på grunn av endometriose, økte risikoen for å utvikle tarmsykdommer til 80 prosent. Samtidig har forskere funnet ut at den patologiske tilstanden der det var mulig å utvikle disse sykdommene, vedvarende i mer enn to tiår etter at kvinner først ble diagnostisert med en “endometrioid heterotopy”.

Hva er forholdet mellom endometriose og inflammatorisk tarmsykdom??

Begge disse tilstandene i kroppen – endometriose og inflammatorisk tarmsykdom – innebærer tilstedeværelse av kronisk betennelse, som påvirker tarmene, samtidig som det forårsaker alvorlig smerte i magen. Noen forskere tror at endometrioid heterotopi er forbundet med ulike autoimmune sykdommer, blant annet kan vi nevne systemisk lupus erythematosus (bindevev og vaskulær sykdom) og multippel sklerose. Inflammatoriske tarmsykdommer er også referert til som autoimmune sykdommer.

En av årsakene til endometriose er retrograd menstruasjon (når menstrualblodet strømmer inn i livmorrøret), som er ganske vanlig hos nesten alle kvinner. Imidlertid, i nærvær av visse problemer med kroppens immunsystem, som faktisk er en patologisk autoimmun tilstand, Retrograd menstruasjon kan provosere utviklingen av endometriose. Det er også antagelsen om at endometrioid heterotopi i seg selv er en autoimmun sykdom, da den er preget av visse symptomer som indikerer dette, som for eksempel forhøyede nivåer av autoimmune antistoffer og betennelse i peritoneum.

Forskere fremstiller også en versjon hvorav tilstedeværelsen av økt risiko for inflammatoriske tarmsykdommer i endometriose kan skyldes et lengre inntak av orale prevensjonsmidler. Slike prevensjonsmidler er i seg selv en behandling for ulike unormale gynekologiske forhold. Faktisk forsøkte forskerne å påpeke eksistensen av en sammenheng mellom inntak av orale prevensjonsmidler og risikoen for inflammatorisk tarmsykdom.

Gitt all informasjonen ovenfor, og kvinner som lider av endometriose og deres behandlende leger bør være oppmerksom på følgende: Tilstedeværelsen av endometriose betyr ikke at en kvinne utvikler noen inflammatorisk tarmsykdom; men det er dessuten nødvendig å gjennomføre en ytterligere klinisk undersøkelse av pasientene for å bekrefte fraværet (eller nærværet) av dette forholdet. Og slike symptomer som vedvarende smerter i bukhinne og brystvann, sammen med endometriose, bør gjøre denne undersøkelsen obligatorisk.