rosmarin

rosmarinI historien, en “no tristere i verden”, Shakespeare to ganger fokuserer leserens oppmerksomhet på det faktum at Romeo navn begynner med samme bokstav som for rosmarin – et symbol på troskap, minne og udødelighet, bryllup attributt og begravelser, som Ophelia gir Laertes rosmarin ” for minne. ” Navnet på denne planten har ingenting å gjøre med roser og jomfru Maria (til tross for at rosmarin bilde ofte finnes i middelalderens malerier den hellige familie), og kommer fra det latinske Rosmarinum (over hav dugg), sannsynligvis fordi de små blå blomster av rosmarin, vokser på kysten av havet, som sjøsprøyt.

Roemarins fødested er Middelhavet. Inntil nå kan vill rosmarin finnes på bredden av Portugal, Spania, Marokko og Frankrike. Hageutvalget av rosmarin er utbredt i mange deler av Europa og Amerika. Denne upretensiøse anlegget kan dyrkes på vinduskarmen, forfriskende luften i huset og gi “bedriftens” smak og aroma til rettene. En bush av rosmarin under gode forhold når 2 meter i høyden og hele året gir et stort antall unge blader.

rosmarinI middelalderen med rosmarin ble mange skikker og tegn knyttet. Rosemaryens grener ble kastet inn i graven til minne om den avdøde; bruder dekorert med blomster og rosmarin spirer frisyrer og buketter; bruden og brudgommen plantet en rosemarybuske og for øvrig vokste han opp, forutsi skjebnen til sin nye familie; Rosemaryens grener ble brukt som et stavebånd og syet inn i en dukke for å helbrede fra sykdommen; rosmarinbusker, plantet i hagen, beskyttet huset fra onde ånder, og kranser av rosmarin grener ved sengen kjørte bort mareritt. I det 16. århundre, i England, ble oppfatningen dannet som rosmarinhakket i hagen indikerer at en kvinne dominerer familien. Dette førte til at menn ødelagde det meste av rosmarin, og forlot akkurat nok til kjøkkenet. Den aroma og smak som rosmarin gir til retter viste sig å være sterkere enn fordommer.

Fordelene med rosmarin har vært kjent siden antikken. Den mest overbevisende dokumentert bevis for sin helbredende kraft – en kur 72 år gamle dronning Elizabeth av Ungarn fra gikt og revmatisme i det 13. århundre, bruk av rosmarin grener for gassing av lokaler under pesten i 1665, og selv i fransk sykehus under andre verdenskrig.

terapeutisk свойства розмаринаDe medisinske egenskapene til rosmarin er forårsaket av essensielle oljer og antioksidanter (carnosol, ursolic acid) og andre biologisk aktive stoffer som forhindrer DNA-mutasjoner og dannelse av tumorer. Noen av disse stoffene (rosmaridifenol og rosmanol) finnes bare i rosmarin. Pass på bruk av rosmarin, særlig hos gravide, da store mengder kan provosere kramper og spasmer. I moderate mengder, rosmarin perfekt toner opp, styrker immuniteten, har en gunstig effekt på nervesystemet, nøytraliserer stress, forhindrer kardiovaskulære sykdommer og indre betennelser. Antibakterielle og fungicide egenskaper av rosmarin gjør det effektivt i kutt og soppsykdommer. Par av rosmarin dreper sykdomsfremkallende bakterier og forhindrer forkjølelse og virussykdommer, og tinktur av rosmarin kan gurgle med angina. Legge til rosmarin til ulike retter øker appetitten og stimulerer produksjonen av magesaft. I tillegg forbedrer rosmarin blodsirkulasjonen, som forhindrer blodpropper og hjelper med å mette alle organer med oksygen.

rosmarin заваренныйStoffer som er en del av rosmarin, fremmer hårvekst og hudforyngelse. Dyrt kosmetiske produkter for hår og fading hud inneholder ekstrakter av rosmarin. Vanlig rosmarinte eller infusjon tilsatt til badet vil gjøre huden jevnere, og skylling av håret med infusjon av rosmarin vil bidra til å bli kvitt flass og styrke håret. Essensiell olje av rosmarin hjelper med depresjon og hodepine. Legg merke til at du ikke kan spise rosmarinolje for mat; For å bekjempe dårlig humør, er det bedre å bruke aromatiske stearinlys eller aromlampe. Legge til rosmarinolje til en vanlig massasjeolje bidrar til å lindre smerter i muskler og ledd. Gravide og ammende kvinner bør ikke bruke rosmarin som medisin, men i form av krydder er det ikke farlig.

Eiendommen til rosmarin har lenge blitt sett på å fremkalle minner og forbedre minnet. Elever i Antikkens Hellas lagde en bukett med rosmarin i nærheten mens de forberedte seg til eksamenene og tok til og med kvist av denne planten med dem til eksamen. En del av denne eiendommen skyldes det faktum at enhver intens lukt bidrar til å huske hendelsene som fulgte med den. Men i tillegg aktiverer rosmarinoljer virkelig hjernens arbeid, bidrar til å konsentrere seg og huske mer informasjon.

tallerken с розмариномMiddelhavskjøkkenet er utenkelig uten dette krydderet, og gir en sterk krydret-nåle-aroma og litt skarp smak til kjøtt- og fiskeretter, supper, sauser og grønnsaksalat. Det er mulig at en av hemmelighetene til Middelhavet diett er nettopp i en stor mengde rosmarin. I middelhavskjøkkenet blir rosmarin brukt ikke bare for å legge direkte til mat, men også for å smake olivenolje, marinere kjøtt og fisk, bake brød og lage drinker (vermouth). Ofte brukes de knuste bladene av rosmarin i stedet for salt. Rosemary blomster kan ses i salater. Smaken av rosmarin ligner mynte, men er litt søtere. Ved baking av svinekjøtt, biff, kalvekjøtt, fårekjøtt, fjærfe eller fisk med rosmarin, dannes en unik bukett med aromaer. Du kan bare kaste litt rosmarin på kulen når du lager en grill eller en shish kebab. Frisk rosmarin kombinerer godt med grønne løk, mange grønnsaker, spesielt tomater og courgetter, med linser, sopp, ost og egg. Enkel potet suppe med tilsetning av rosmarin blir til en deilig parabolen.

poteter с розмариномSaken er både frisk og tørket rosmarin. Friske rosemarykropper legges vanligvis til parabolen hele, og etter matlagingen fjernes, da rosmarin begynner å være bitter. For tørking bør blomstene av rosmarin bli finhakket, da de blir tørke i skarpe nåler når de tørkes.

Oppskrifter med rosmarin

Kylling bakt med rosmarin

ingredienser:
1 kylling (1-1,2 kg),
300-400 g poteter,
300-400 g ung courgette,
50 g oliven,
100 g kirsebærtomater,
3 ss rosmarin,
1 ss. honning,
Salt, sort pepper, olivenolje etter smak.

forberedelse:
Gni kylling finhakket rosmarin, salt og pepper. Legg det i smurt form og legg det i en forvarmet ovn i 15 minutter, fjern deretter og olje kyllingen med en blanding av honning og olivenolje. Poteter og courgetter kuttes i terninger, legg dem over med kylling og legg i ovnen i ytterligere 15 minutter. Tilsett tomater og oliven kutt i to og bake i ytterligere 5-10 minutter.

Kyllingsuppe med rosmarin

ingredienser:
1 kylling (1-1,5 kg),
100 g ris,
2 gulrøtter,
2 stengler selleri,
1 persille rot,
1 løk,
2 fedd hvitløk,
1 ss. frisk rosmarin,
1 ss. frisk timian,
Salt, pepper etter smak.

forberedelse:
Fjern huden fra kyllingen, kok den hele og ta den ut av buljongen. Tilsett den vasket risen i buljongen og kok i 5 minutter. Salt, pepper, tilsett finhakkede grønnsaker, revet gulrøtter, finhakket rosmarin og timian og kok i ytterligere 10 minutter. Kyll kjøttet fra beinene, kutt, legg i buljong, legg til knust hvitløk, kom med alt sammen for å koke og straks slå av brannen.

Duftende linser

ingredienser:
1 glass grønne eller brune linser,
1 kopp vann,
1 rødløk,
1 gren av rosmarin,
olivenolje, salt, pepper etter smak.

forberedelse:
Skyll linsene i kokende vann og kok til vannet er absorbert (ca. 30 minutter). På slutten av matlagingen, salt, pepper, legg til finhakkede løk, rosmarin og olivenolje. Rør og la det gå noen minutter under lokket.

Bakte grønnsaker

ingredienser:
2 løk (rød og hvit),
2 stengler selleri,
100 g selleri rot,
1 gulrot,
2-3 poteter,
1 ts rosmarin,
salt, olivenolje etter smak.

forberedelse:
Hakkede grønnsaker, gulrøtter rist på et grovt rivjern, legg i en ildfast form, strø med rosmarin, dekk med et lokk eller folie og sted i ovnen i 30 minutter. Hvert 10. minutt, rør fatet, men i 10 minutter til kokt, ta av dekselet. Den ferdige tallerken med salt, litt olivenolje og stedet på 10-15 minutter av ovnen kjøles ned.

Oransje-rosmarin saus

ingredienser:
100 ml fersk appelsinjuice,
50 g majones,
50 g rømme,
1 ss. frisk rosmarin,
salt til smak.

forberedelse:
Juice oppvarmes på lav varme i ca 10 minutter, omrør hele tiden til den tykes. Bland majones med rømme, tilsett salt og finhakket rosmarin, hell i oransje sirup og bland. Kjøl og kjøl i 1-2 timer.

Olga Borodina