Yellowstone Super Volcano: 7 ting å vite

Yellowstone супервулкан: 7 фактов, которые нужно знать

Yellowstone vulkan er en av de de største kjente vulkanene i verden og det vulkanske systemet i Nord-Amerika.

Et av de sterkeste jordskjelvene med en størrelse på 4,8 poeng sjokkerte nylig vulkanen Yellowstone.

Kan et stort jordskjelv være et tegn på at Yellowstone Super Volcano begynner å våkne opp?

Og hvis han begynner å bryte ut, Kan dette føre til en apokalypse??

Her er noen interessante fakta om Yellowstone vulkanen.

1. Yellowstone vulkanen er en super vulkan som sitter på en stor magma boble

Yellowstone-vulcan-1.jpg

Yellowstone vulkanen er en super vulkan. En super vulkan er ikke et vanlig kjegleformet fjell. I stedet danner super-vulkanen seg i hul i bakken, som kalles kalderaen. Dette er en stor hul som dannet etter tidligere utbrudd.

Noen forskere bruker enda oftere uttrykket “levende pustekaldera“Eller”hot spot“, betegner en region med konsentrert og aktiv vulkanisme.

Yellowstone-vulcan-11.jpg

Når en vanlig vulkan går ut, samler lava gradvis opp i fjellet, til det begynner å komme ut. I super-vulkanen, når magma nærmer seg overflaten, samles den inn i et stort underjordisk reservoar. Det smelter de nærmeste steinene og blir enda tykkere, mens trykket begynner å samle seg. Det kan vare hundrevis av tusen år til et utbrudd oppstår, og det eksploderer ikke, og danner en ny kaldera.

  De 10 mest kjente vrakene i historien

Yellowstone ligger over det varme stedet hvor den varme smeltede steinen stiger til overflaten. Ca. 10 km over dypet er det et reservoar med harde bergarter og magma.

2. Yellowstone caldera er 2,5 ganger større enn forventet

Yellowstone-vulcan-2.jpg

I fjor viste en undersøkelse av denne super-vulkanen at den underjordiske magma-butikken er 2,5 ganger større enn tidligere antatt.

Dens størrelse når 90 til 30 km, og det kan huse 300 milliarder kubikk kilometer smeltet bergarter.

3. Utbrudd av super-vulkanen Yellowstone vil bli til en verdenskatastrofe

Yellowstone-vulcan-6.jpg

Supervolcanoes er Den nest største globale katastrofale hendelsen etter asteroidens fall. Tidligere utbrudd av super vulkaner førte til masseutslettelse, langsiktige klimaendringer og “vulkanske vintre“Når aske blokkerer sollyset.

Les også: Forskere har utarbeidet en liste over utløpsscenarier

Den siste vulkanens utbrudd skjedde for 71.000 år siden på siden av Toba-sjøen på øya Sumatra i Indonesia. Dette førte til en vulkansk vinter, som blokkerte sollys i 6-10 år, og til avkjøling med 3-5 grader. Antropologer anslår det bare flere tusen mennesker overlevde, og tre fjerdedeler av alle planter i sørøst-Asia ble drept.

4. Utbruddene av Yellowstone Supervolcano forekommer omtrent hver 600.000 år

Yellowstone-vulcan-10.jpg

Den første utbruddet av Yellowstone Super Volcano skjedde 2,1 millioner år siden, deretter 1,3 millioner og 640,000 år siden.

Forskere har beregnet at Yellowstone vulkanen bryter ut med en frekvens på rundt 600 000 år, og vi kan si at neste utbrudd er lang forsinket.

Super-vulkanen i Yellowstone Park i Wyoming i nordvest for USA brøt ut for siste gang, sendte den til atmosfæren 1000 kubikkmeter aske og lava.

Forskere studerte bevegelsen av magma i Yellowstone Park og fant at noen områder av jorden ble økt med 74 cm sammenlignet med 1923.

  Hva skjedde med de overlevende passasjerene etter at Titanic sank: BILDER

Forskere forutsier at utbrudd av supprivolcan kan føre til en 10-graders nedgang i global temperatur i løpet av et tiår, forandre livet på jorden.

5. Vulkaner og jordskjelv: Det største jordskjelvet i Yellowstone de siste 30 årene

Yellowstone-vulcan-7.jpg

På grunn av den vulkanske naturen til dette området, opplever kalderaen fra 1 til 20 jordskjelv om dagen. Imidlertid er de svært svake størrelser ikke mer enn 3 poeng.

Jordskjelv av størrelse 4,8 poeng, hva skjedde 30. mars 2014 år i nærheten bassenget av Noris Geyser i den nordvestlige delen av Yellowstone, var den største i Yellowstone de siste 30 årene. Men dette førte ikke til noen alvorlige konsekvenser.

Jordskjelv er forbundet med vulkaner på mange måter, siden de ligger langs en feil av tektoniske plater, og jordskjelv sammenfaller ofte med vulkanske utbrudd.

6. Dyr forlater Yellowstone National Park i USA?

Nylige videoer av bøffel som flyr fra Yellowstone nasjonalpark, folk bekymret for det faktum at det kunne være et tegn på utbrudd av en super vulkan.

Vanligvis, før utbruddet, forlater dyrene et farlig sted, og denne videoen ble laget 10 dager før jordskjelvet. Myndighetene hevder imidlertid at dette er en normal migrasjon av dyr, og de begynte å forlate parken på grunn av mangel på mat i vintermånedene.

Studier om dyr kan forutsi katastrofale hendelser er få, selv om enkelte forskere har innsett det under store hendelser Noen dyr viser merkelig oppførsel.

7. Konsekvenser av utbruddet av Yellowstone vulkanen

Yellowstone-vulcan-9.jpg

En analyse av den smeltete steinen av Yellowstone super vulkanen viste det utbrudd er mulig uten noen eksterne mekanismer. Tidligere utbrudd av Yellowstone har kastet ut mer enn 1000 kubikkmeter magma i miljøet.

  10 forklaringer av hendelser i Bermuda Triangle

Det er nok til å dekke det meste av Nord-Amerika askedeksel opp til 30 cm tykk. Alt som ligger innenfor en radius på 160 km, dør umiddelbart, og Antall ofre kan nå 87 000 personer.

I flere dager vil asken være i luften, forårsaker pustevansker, innhyller planter og forurenser vannet.

Resten av verden står overfor klimaendringer i flere år framover. Vulkanisk aske i atmosfæren vil blokkere sollys, og den globale temperaturen kan falle med 20 grader. Den kjemiske sammensetningen av atmosfæren vil endres med et tiår eller mer.