10 mest uvanlige olympiske talismans

10 самых необычных олимпийских талисманов

Vi kommer svært nær den olympiske sesongen, den viktigste sportsbegivenheten som foregår hvert 2. år (sommer- og vinterspill). Siden 1972 ble det bestemt at hver OL skal ha sin egen talisman, som vil bli en viktig del av den olympiske symbolikken. Den første slikt talisman var Valais av Valdi i München. Med hjelp av sin maskot, ønsker hvert vertsland å kunngjøre seg selv, skille seg ut, understreke noen viktige øyeblikk i sin historie eller kultur. Oftere som maskotene velger dyr, og gir dem navn, men blant talismanene kan man også finne uvanlige abstrakte eventyrhelter. Lær om de mest uvanlige olympiske talismansene.


10 mest uvanlige olympiske talismans


Når Østerrike arrangert vinter-OL i 1976 i Innsbruck, arrangørene måtte finne en maskot som best i stand til å presentere sitt land under den kalde vintersesongen, så de bestemte seg for å velge som maskot for snømannen. Denne snømannen hadde på seg en tyrolsk lue. Talisman på ideen var å representere valgt mottoet til OL “Enkeltspill”, samt snakke om det østerrikske folks enkelhet og åpenhet. I Russland ble snømannen Olimpimandla kalt “en hybrid av Little Red Riding Hood og en jødisk rabbin”.

2) Isbjør Heidi og Houdi, 1988

10 mest uvanlige olympiske talismans


Utledet fra avledede ord “Hello” I engelske dialekter representerte disse cowboy-kledde unger gjestfriheten i Øst-Canada. De ble valgt som talismans av OL i Calgary. Valget av navn på talismans var ikke en lett oppgave, og om lag 7 tusen søknader ble sendt.

10 mest uvanlige olympiske talismans


I 1992 var stedet for vinter-OL det franske byen Albertville. Arrangørene av OL kom opp med en annen uvanlig karakter – en hybrid av en mann og en stjerne, som som et resultat ble et kabinett. Denne talismanen representerte fantasi, drømmer og ideen om å oppnå høye stjernemål. Magik dukket opp kort før åpningen og erstattet en annen talisman – Serna Shamua, som viste seg for å være upopulær med franskmennene.

4) Haakon og Kristin, 1994

10 mest uvanlige olympiske talismans


Disse heltene i norske eventyr var også dobbelt maskot på Games i 1994 på Lillehammer. Barna var kledd i bunader av vikingene, og selv om vikinger lenger være brutale og grusomme mennesker, disse søte barna, tvert imot, så ganske fin og fører bare positive følelser. Disse var de første talismansmennene.

5) Izzy, 1996

10 mest uvanlige olympiske talismans


Skaperne av talismannen for OL i Atlanta, Georgia, lurte lenge på å kalle den resulterende skapnings-talismanen, så bare forkortet spørsmålet “Hva er det?” (“Hva er dette?”). Laget av designkontoret DESIGNefx, Denne talismanen ble endret flere ganger før den ble endelig. Skapet er en avlang blå kropp med et smil og store runde øyne i tennissko. Denne skapningen gjenspeilte ikke amerikanernes kultur eller tradisjon, men for første gang ble talismanen opprettet ved hjelp av en datamaskin. Det var ingen spesiell betydning i denne talismanen, og det viste seg å være en fiasko.

6) Phoebus og Athena, 2004

10 mest uvanlige olympiske talismans


I 2004, andre gang siden gjenopplivelsen av spillene i Europa, fant sommer-OL seg i Hellas, i Athen. Det er kjent at Hellas var fødestedet til OL, så grekerne bestemte seg for å komme opp med en talisman som på en eller annen måte kunne gjenspeile tradisjonen i tradisjonen. Som talisman valgte de to dukker – Phoebe og Athena, som ble skapt i bildet og likheten av gamle greske dukker, men på en moderne måte. Dermed var det mulig å kombinere det gamle og det moderne. Som et resultat, et par merkelige skapninger med uforholdsmessig store føtter og lange halser som strømmer inn i hodet.

10 mest uvanlige olympiske talismans


Disse søte talismanene, valgt som maskoter for Vinter-OL i Torino, Italia, var faktisk livløse tegn og symboliserte vinteren. Neve – snø, det ble skildret som et skapning med en snøball i stedet for et hode, og Glitz – is, hodet hans var firkantet. Talismans var en slags påminnelse om at vinter-OL ikke kan uten snø og is, og samtidig var symboler for vintersport.

8) Fuwa

10 mest uvanlige olympiske talismans


Hvis så vidt talismanene valgte 1-2 tegn, så bestemte de kinesiske, tilsynelatende på grunn av sitt store antall, å velge fem. Generelt ble de kalt Fuwa (“Fortune Children”), men alle hadde sitt eget navn: Fish Bay Bay, Panda Jing-Jing, Olympic Fire Huan-Huan, Tibetansk Antilope In-Yin og Swallow Ni-Ni. Begynnelsen av navnene deres dannet i uttrykket “Beijing huan ying ni”, som betyr “Beijing ønsker deg velkommen”. De representerte multicolored ringer av olympiske symboler, samt elementer av feng shui

9) Miga og Cuatchi, 2010

10 mest uvanlige olympiske talismans


Hvert år blir tegnene til de olympiske lekens maskoer blitt mer kompliserte, de tildeler selv spesielle egenskaper, og Mige og Couchi har selv en slags biografi. De ble talismaner av OL i Vancouver i 2010, og ble født på grunnlag av nordamerikanske legender. Miga – en sjøbjørn (en hybrid av spekkhuggere og hvite “spøkelsesbjørn”). Han liker snowboard i Vancouver-området. Kuatchi er en snømann som har et kamera, liker å reise og drømmer om å bli en kjent hockeyspiller. Disse to dyrene ble også ledsaget av en uoffisiell maskot – marmot Mukmuk, kjent for hans lyst.

10) Wenlock og Mandeville, 2012

10 mest uvanlige olympiske talismans


I år besluttet arrangørene av Summer Olympic Games i London å bruke uvanlige talismaner, nemlig Venloque og Mandeville. Disse enkeltøyne skapninger er en dråpe stål som symboliserer den industrielle revolusjonen i London. Wenlock fikk navnet sitt til ære for navnet på den lille byen Mach Wenlock, der i det 19. århundre var det sportskonkurranser som inspirerte gjenopplivelsen av de olympiske lekene. Mandeville – navnet på byen der de første handikappede ble holdt.