Hvor pålitelig er informasjonen i Wikipedia? | jocelynkelley.com

Hvor pålitelig er informasjonen i Wikipedia?

Hvor mye достоверна информация в Википедии?

Hvis du stiller spørsmålet i Google "Hvor nøyaktig er Wikipedia?", Det første resultatet du vil se, som i prinsippet bør forventes, vil være Wikipedia-artikkelen om dette emnet ("Wikipedia Pålitelighet"). Der finner du en uttømmende liste over studier utført for å vurdere nøyaktigheten av kildene til den frie encyklopedien som ble opprettet for 10 år siden. Selvfølgelig, hvis du finner navnet ditt der, vil det gjøre deg bekymret for påliteligheten av all informasjon. Men likevel er den gode nyheten det nesten alle disse studiene forteller oss at informasjonen er veldig pålitelig.

I 2005 spurte det peer-reviewed vitenskapelige tidsskriftet Nature forskere å sammenligne kvaliteten på vitenskapelige artikler i Wikipedia med informasjonen i den britiske encyklopedi, "den mest vitenskapelige av alle encyklopediene", ifølge data fra Wiki-siden. Som et resultat fant ekspertene i begge kilder fire alvorlige feil blant de 42 artiklene analysert av eksperter.

Og i fjor fant en studie utgitt i tidsskriftet klinisk onkologi (Journal of Clinical Oncology) at artikler om 10 typer kreft var også nøyaktig og skrevet også dypt og i detalj, som i den profesjonelle utgaven National Cancer Institute Physician Data Query.

Kalt "en fri encyklopedi som alle kan redigere", har Wikipedia også vist seg å være bra i de fleste andre studier som sammenligner nøyaktigheten med andre spesialiserte encyklopedier om spesifikke problemer.

Likevel, som kommentert BBC-kommentatoren Bill Thompson (Bill Thompson), siden noen kan redigere posten, kan encyklopediadataene lett bli endret til feil. Vanligvis strekker vandalismen i Wiki-innlegg til politiske artikler. I 2006 ble for eksempel forferdelige kommentarer lagt til biografisiden til US Senator Bill Frist (Bill Frist). Senere ble det funnet ut at IP-adressene til datamaskiner hvorfra falske opplysninger ble lagt til, pekte på senatorens politiske motstandere. For å bekjempe denne typen aktiviteter påleggte Wikipedia restriksjoner på redigering av artikler som er i "risikosonen".

Ссылка на основную публикацию
2019