24 fakta du ikke visste om albinisme

24 факта, которые вы не знали об альбинизме

Selv om folk med albinisme ofte blir plaget eller latterliggjort, vet folk lite om denne tilstanden.

Hva forårsaker albinisme? Gir dette til en slags sykdom? Det er mange spekulasjoner og fordommer mot folk med albinisme.

Her er 24 fakta som vil bidra til å fjerne noen av dem.


Albinisme hos mennesker

1. Albinisme er en medfødt lidelse forårsaket av delvis eller totalt fravær av melanin, pigmentet som er ansvarlig for farging av hud, øyne og hår. Albinisme er også kjent som hypopigmentering.

albinizm-1-JPG

2. Folk med albinisme lever et langt og sunt liv så vel som andre. Den største faren for dem er hudkreft, noe som er enklere å utvikle på grunn av usikkerhet fra solstråling.

albinizm-2-JPG

3. Selv om det antas at albinos har rosa eller røde øyne, varierer fargene på irisene fra grått til blått og til og med brun. Den røde fargen kommer fra lyset som reflekteres fra baksiden av øyet, samt på grunn av blitsen av kameraet i bildene er røde øyne synlige.

albinizm-3-JPG

4. Personer med albinisme har ofte en eller flere synsfare, inkludert dårlig syn, nystagmus (ufrivillig øyebevegelse) og lysskyhet (følsomhet for lys).

albinizm-4 - копия.jpg

5. Romanen “Moby Dick” Herman Melvilles basert på en ekte tilfelle av hvithval kjent som Mock Dick. Besatt med sinne Mock Dick – “hvit spermhval of the Pacific” bodde i nærheten av Moka øy utenfor sørkysten av Chile, og har opplevd en rekke angrep av hvalfangere, svare dem det samme, og drepte mange seilere.

albinizm-5-.jpg

6. Årsaken til albinisme er cellulær. Defekte gener produserer ikke melanin, og de kan ikke gjøres for å gjøre dette.

  10 interessante fakta om Mariana Trench - det dypeste stedet på jorden

albinizm-6-JPG

7. I noen områder av verden er albinisme mer vanlig. For eksempel, i noen deler av Afrika forekommer albinisme hos 1 av 3000 personer.

albinizm-7-JPG

8. Personer med albinisme syntetiserer vitamin D fem ganger raskere enn mennesker med mørk hud. Siden vitamin D er produsert når ultrafiolette stråler av spektrum B kommer på huden, betyr fraværet av pigmentering at lyset trengs mye lettere.

albinizm-8-JPG

9. Selv om albinisme ikke krever behandling, må hud- og øyesykdommer som følger med det kreve spesiell behandling.

albinizm-9-jpg

Typer av albinisme

10. Det er mange typer albinisme. Oculomotor albinisme – Det vanligste og mest alvorlige tilfellet der hår og hud forblir blege gjennom livet.

albinizm-10-JPG

11. I noen barn født med en mindre alvorlig form for albinisme, lyser hvitt hår og hud litt med alderen.

albinizm-11-JPG

12. Det er også andre forstyrrelser i pigmentering, slik som erythrism (overdreven rød pigmentering), xanthochromism (gul pigmentering) og vitiligo (tap av pigmentering i enkelte områder av huden).

albinizm-12-JPG

13. En av 17.000 mennesker har noen form for albinismegenet. Selv om det kan forekomme i begge kjønn, har menn ofte okular albinisme – mangel på pigment i øynene.

albinizm-13-JPG

14. Over hele verden møter folk med albinisme ofte mobbing og forfølgelse. Ofte skyldes dette forutsetningen om at de er forbannet, eller deres deler av kroppen har legemidler som brukes av healere.

albinizm-14.jpg

15. Albinisme kan forekomme i noen vertebrater i dyreriket.

albinizm-15-JPG

Les også: En samling av sjeldigheter: albinoer i dyreverdenen

16. I noen kulturer er albino dyr høyt respekterte. Så, de indianer frykter den hvite buffel som et symbol på styrke og lykke, og beskytter dem mot angrep.

albinizm-16-JPG

Albinismegen

17. Omtrent 1 av 70 personer er en bærer av albinismegenet. Hvis begge foreldrene har et albinismegen, er sannsynligheten for å ha et barn med albinisme 25 prosent.

  10 ting du ikke visste om radioaktivitet

albinizm-17-JPG

18. For å få et albino barn må han ha feil gener fra begge foreldrene. Hvis et barn arver et normalt gen og ett albinismegen, vil normale gener produsere nok melanin.

albinizm-18-JPG

19. En av de mest alvorlige typer albinisme er kjent som Germansk-pudlac syndrom. Personer med denne lidelsen har en predisponering for blødning, blåmerker og lungesykdommer.

albinizm-19.jpg

20. vitiligo – En annen hudforstyrrelse forbundet med albinisme, hvor bare enkelte områder av huden mister pigmentet. Berømte personer med vitiligo: Michael Jackson og Winnie Harlow-modellen.

albinizm-20-JPG

21. Albinisme er mest vanlig blant forskjellige folk i Sentral- og Vest-Afrika. Noen evolusjonære biologer tror at når vi flyttet fra primater til hominider, og mistet det meste av håret, var huden under håret blek. Det ble antatt at personer som produserte mer melanin (med mørk hud) hadde en evolusjonær fordel.

Les også: I Afrika jakter de på albino-barn for svarte tryllekunstnere

albinizm-21-JPG

22. Forskere kan sjekke om foreldrene har et albinismegen ved å se på om hårfollikkelen produserer melanin.

albinizm-22-JPG

23. Noen mennesker i Øst-Afrika, spesielt i Tanzania, hvor den største bestanden av mennesker med albinisme i Afrika, mener at det er en albino barnets mødre som har skiftet til en hvit mann, eller et barn er spekteret av europeiske kolonister.

albinizm-23-.jpg

24. For øyeblikket er det ingen behandling som vil få kroppen til å produsere melanin og redusere symptomene på albinisme.

albinizm-24-1.jpg